Recepty
Ladené na bulletproof (namiesto sacharidov tuky)

DEZERTY A MALÉ JEDLÁ

Štrúdľa Vzťahových večerov 

  • Kúp dve rolky lítkového cesta (overená: Billa)
  • Dva tvarohy
  • Tri vajcia
  • Trochu cukru (bol tam brezový a ovocný)
  • Trocha masla - dva krát veľkosť orecha 2 - 4 hrste mandľovej múky
  • Strúhané jablká (alebo napr. čerešne)

Pomiešaj dve vajcia, dva tvarohy, trochu cukru, hrozienka, prípadne iné sušené ovocie (ja som dala brusnice a kustovnicu). Ak máš čas, nechaj trošku odstáť, aby sa ovocie napilo. Môžeš pridať trochu strúhanej citrónovej kôry, alebo citrónovú prírodnú esenciu (ja dávam doTerra, ale teraz som zabudla. Namiesto toho by bol zaujímavý aj strúhaný zázvor - trochu).

Daj si zohriať rúru na 180 a polož do nej misku s maslom.

V miske si rozšľahaj to tretie vajce. Rozmotaj cesto (naspodu je papier na pečenie), polovicu potri rozpusteným maslom a posyp mandľovou múčkou. Pozdĺž okraja posypanej časti daj vrstvu jabĺk alebo čerešní. Vedľa toho polož vrstvu tvarohu. Na krajoch si nechaj tak tri centimetre voľné, to budú založené okraje štrúdle po zamotaní. Celá plnka nech zaberá najviac polovicu cesta - druhá zostane prázdna. Tú potri rozšľahaným vajcom, aj bočné okraje. Pomocou pečúceho papiera zmotaj závin a oba konce popritláčaj a aj zvonka potri vajcom. 

Potri vajcom celý povrch štrúdle a vidličkou popichaj, aby mala kade unikať para.Pomocou pečúceho papiera (ktory môžeš zastrihnúť na potrebnú veľkosť) ho prenes na plech. Nechaj piecť, kým navrchu nezačne hnednúť. 

Nechaj mierne vychladiť. Krájaj šikmo, môžeš posypať cukrom a podávať so šľahačkou. Podeľ sa s kamarátmi. Dobrú chuť.

Čajová zmes z Terapky

22. 1. 2017

Je nedeľa podvečer a ja práve vyrábam novú várku čaju do terapky. Hoci si u mňa  môžete dať bylinkový alebo ovocný čaj (zelený a čierny pred terapiou neradno), siahame najčastejšie po čajovej zmesi, ktorej základom je rooibos a miešam ju sama, aby tam neboli umelé arómy. Tento čaj je voňavý a jemne kyslastý, takže chutí aj v lete. Robím si veľké dávky a éterické oleje pridávam vždy do menšieho množstva.

150 g rooibos červený

50 - 100 g ochucovadiel. Dávam dve-tri z týchto:

  • fúzatka citrónová (citrónová tráva)
  • karkade (sušené ibiškové kvety)
  • sušený rakytník
  • sušené Goji
  • sušené jablká
  • sušený zázvor domáci (ošúpem, pokrájam na tenké plátky a suším v zime na radiátore do zásoby)
  • sušená dulová pasta (tzv. dulový syr), domáca.

Étreické oleje citrón, pomaranč, grep. Niekedy bergamot. Nakvapkám do čajovej zmesi, pomiešam. Olejčeky dávam do množstva zmesi, ktorú spotrebujem do mesiaca. Inak by oxidovali a nebolo by to také chutné. 

Skladujem v uzavretej nádobe, najlepšie v chladničke. 

Čaj zalejeme vriacou vodou a necháme 5 - 10 minút prikryté. Potom ocedíme. Ja dávam jedenu a pol polievkovej lyžice na liter vriacej vody. Drobná rada: keď otvoríte nádobu s čajom, pár krát sa z nej zhlboka nadýchnite. Vône prírodných silíc vám hneď urobia lepšiu náladu. 

Rakytník, jablká a goji môžeme vyjesť. Uvažujem, že nabudúce si urobím zmes tak, že sušené ovocie odložím zvlášť a pridám ho potom až do šálky či kanvice, po scedení čaju - aby sa dalo ľahko vyjesť :) Alebo, ak máte kanvicu s vkladacím sítkom, môžete ovocie dať do kanvice a ostatnú zmes do toho sítka. 

BOMBARDINO z Vianočného večierka

Tuším v živote som nerobila niečo tak dokonale nezdravé :) No ale Vianočný večierok je Vianočný večierok. December 2016

  • 5 dl vaječného koňaku, mne sa osvedčil Vaječný sen - aj súťaže vyhráva.
  • 2 dl mlieka, šľahačky alebo kondenzovaného mlieka. Šľahačku radšej nie, navrchu potom plával tuk.
  • 2 dl whisky alebo koňaku.
  • (Pomery si môžete upraviť. Existujú aj verzie s kávou, kakaom, škoricou - vyskúšajte.)
  • Zohriať na 80 stupňov. Nesmie sa variť. Naliať do termosky, odtiaľ priebežne podávať. 
  • Navrch vyšľahanú šľahačku. 

Úchvatný bez-cukru-bez-múky čokoládový koláč od Danka

sest bielkov vyslahas na sneh, pridas lyzicu az tri sladidla (podla druhu) a este poriadne preslahas
Po jednom zaslahas 6 zltkov, pena musi pekne podrast
Zaslahame jeden a pol decilitra oleja.
250 gramov mandlovej muky, dve lyzice kakaa a jeden prasok do peciva premiesame a postupne vmiesame do vajecnej hmoty.
Rozotrieme na papierom vlozeny plech na pecenie. Upecieme pokial je zapichnute sparadlo ciste po vytiahnuti. Nechame celkom vychladnut: 

250 gramov mascapone izbovej teploty vyslahame slahacom a pridame 200 gramov roztopenej diabetickej cokolady (biela , mliecna...)
no a nakoniec z toho poskladame kolac 

PS: Danko naniesol plnku na spodnú vrstvu cesta pomocou zdobítka, bolo veľa tesne vedľa seba nastavaných stĺpikov, pôsobilo to veľmi esteticky. Škoda, že som neurobila fotku. 

Namočené orechy

Orechy namočíme do studenej vody a asi po 12 hodinách opláchneme a necháme ešte 12 hodín prikryté, mokré. Potom odložíme do chladničky a tam vydržia 3-4 dni, ale obvykle nevydržia :) Pridávame do kaší, čerstvých čokoládových bonbónov, smoothies alebo vyjedáme len tak. Prečo namočené? Sú nielen chutnejšie, ale aj zdravšie - vraj všetky semená sú zdravšie, ak sú namočené deň - dva. Suché semienko má v sebe enzým, ktorý mu bráni vyklíčiť. Namočením sa tento enzým zmení na opačný - podporujúci klíčenie. No a ten je pre nás zdravší, vraj.

Čerstvé čokoládové bonbóny

Hodia sa pri bulletproof diéte (diéta, pri ktorej sa energia zo sacharidov nahrádza energiou z tukov): Rozpustíme kokosový tuk, zamiešame do neho práškové kakao, sekané namočené orechy a steviu. Nalejeme do foriem a dáme do chladničky stuhnúť. Držíme v chladničke.

CHOCOLATE CAKE z 2 surovín

🔶6 vajec
🔶300 g aspon 80% čokolády
Čokoládu rozpustíme nad parou,primiešame 6 žĺtkov a sneh zo 6 bielkov. Pridala som aj 1PL kokos.tuku a štipku škorice cejlónskej
Piecť 30min/170'

Tvarohovo-kakaové rezy bez múky

https://www.toprecepty.cz/recept/45148-rezy-misa-bez-mouky/?utm_source=fb&utm_medium=right&utm_campaign=account3

Zelené smoothies
Sú dobré na raňajky. Tí, ktorí si ráno nedávajú sacharidy, ich môžu mať na olovrant. Dodávajú nám prepotrebný chlorofyl. 
Základný recept je jednoduchý:
  1. zelené
  2. ovocie
  3. voda
  4. + prípadné prídavky
  5. POMIXOVAŤ, najlepšie na vysokorýchlostnom mixéri.

viac...

HLAVNÉ JEDLÁ

Najviac dobrých zdravých receptov je na blogu Dušana Plichtu. 

Krásna bulletproof polievka

Pôvodný recept (od kamarátky Vlasty)

Pór (zelené aj biele časti - zelené treba rozobrať, aby sa dobre umyl), stopkatý zeler (sedano) a mrkvu pokrájame na väčšie kúsky (5-7 cm, aby sa dobre vyťahovali), osmahneme na bravčovej masti alebo masle, zalejeme vriacou vodou, osolíme, okoreníme podľa chuti a uvaríme.

Vyberieme mrkvu, pokrájame na kolieska a odložíme.

Zvyšok aj s vodou pomixujeme s trochou masla (doladí chuť), nalejeme na taniere a ozdobíme mrkvou.

Prekvapivo krémové a chutné a ešte aj pekné.

Poznámka: Ak máte vysokootáčkový mixér, stačí zeleninu iba obvariť. Polievka bude mať sviežu bledozelenú farbu. Ak sa to poriadne uvarí, ide trochu do žlto-hneda.

Obmeny a vylepšenia:

Korenie - môžeme použiť kráľovskú polievkovú zmes: 4-farebné korenie, trocha kardamómu (len guličky, bez nažiek) a trochu koriandrového semena, melieme tesne pred použitím. Aj trocha muškátového orecha alebo kúsok bobkového listu by mohol byť zaujímavý.

Fajn je pridať plátok čerstvého zázvoru.

Kto chce pridať kalórie, môže dať viac masla, smotanu alebo možno skúsiť kokosové mlieko.

Nabudúce skúsim pridať hrsť namočených vlašských orechov (namáčajú sa kvôli vyššej nutričnej hodnote, na 12-24 hodín).

Ochutíte to aj mäkkým syrom alebo zemiakom (zníži sa bulletprúfovitosť) :)

Dnes som urobila "zo zvyškov", trocha od všetkého:

cibuľa, pór, stopkatý zeler, buľvový zeler, petržlen, zelené časti karfiolu (škoda vyhadzovať, je to hodnotné), kúsok bielej časti krafiolu. Asi aj kaleráb by tam sedel. Hlavne aby to bolo ladené do jednej farby, biele a zelené, inak bude mať polievka škaredú farbu.

Manželovi som do taniera, kvôli zvýšeniu atraktivity, okrem mrkvy naaranžovala opražený pór, polovicu vajíčka a inokedy zas kúsok mojej domácej sekanej alebo opečený chlieb.

Prijímam pripomienky a nápady!

Špargľová polievka

Špargľu nešúpem, radšej urobím toto: Odlomím z každej 10-12 cm "hlavičku", ktorá nemá drevnatú šupu. Stačí ju 2-3 minúty variť a potom poliať maslom, alebo roztopeným syrom a servírovať, alebo vložiť do tejto polievky ako ozdobu:

Zvyšné časti špargle plus polovicu zeleru uvaríme vo vode s vegetou. Pridáme hojné množstvo masla (50-60 g). Rozmixujeme. Ak máte vysokorýchlostný mixér, hotovo. Ak nie, prepasírujeme. Hotovo. Žiadna smotana, žiadna múka, je to chutné a krémové. Môžeme okoreniť trochou muškátového orecha, alebo korením 4 farieb. Navrch môžeme dať na kúskoch slaniny opečenú cibuľu, alebo len uvarené "hlavičky" špargle. Snaživí dajú ešte pažítku.

Jáhelník tety Magdy (pšenový nákyp)

Pšeno je bohaté na vitamíny, napr. A, B a je to skvelý zdroj bielkovín! Je skvelým zdrojom na dni, kedy vynechávate mäso.

1 balík pšena (najlepšie z DM - Alnatura. Je jemnejšie a chutnejšie, ale každý druh je možné použiť) opláchnuť 3x teplou vodou na sítku (lebo navrchu je zatuchnutý tuk, horúcou vodou sa odplaví a nie je to horké) . Dáme variť, najlepšie vo vodnom kúpeli, postupne prilievame horúcu vodu alebo šťavu z kompótu. Musí byť uvarené tak, aby nebola zbytočná voda, aby to bolo suché. Pridáme hojne masla, osminku aj viac. Necháme trochu vychladnúť a primiešame 5 žĺtkov a sneh z 5 vajec. Podľa chuti a diagnózy osladíme stéviou, trstinovým, ovocným alebo brezovým cukrom, alebo kombináciou a pridáme štipku soli. Pridáme ovocie a orechy podľa chuti: hrozienka, namočené orechy, precedený kompót, čerstvé ovocie (nie veľmi mokré). Veľmi dobrý je napríklad s rebarborou. Dáme do vymasteného vysypaného plechu, úplne skvelý je železný hrniec, ak máte. Pečieme 40 minút.

Pšeno je možné pripraviť aj ako slanú prílohu k jedlu, napr. k mäsu, alebo k pečenej zelenine.