Zelené smoothies
Sem vložte podnadpis

Zelené smoothies sú dobré na raňajky. Tí, ktorí si ráno nedávajú sacharidy, ich môžu mať na olovrant. Dodávajú nám prepotrebný chlorofyl. Základný recept je jednoduchý:
  1. zelené
  2. ovocie
  3. voda
  4. + prípadné prídavky
  5. POMIXOVAŤ, najlepšie na vysokorýchlostnom mixéri.
1. ZELENÉ

Na jar, v lete a na jeseň kupujeme, alebo ešte lepšie zbierame na čistých miestach overené jedlé kapustovité, vňate, bylinky a burinky, napr: špenát, kel, mangold, mrkvová vňať, kalerábová, reďkovková, petržlenová (trochu), žihľava, skoroceľ, mrlík, lipkavec, tymián (trochu), púpava (listy, byľ aj kvety, ale len trochu), sedmokrásky, skalná ruža, PORTULÁK, kuračka, obilie kým ešte vyzerá ako tráva. Praktické je zamraziť si ich do sáčkov tak, že sáčky ukladáme na seba či za seba naplocho, ako knižky - potom sa ľahko odlomí napr. polovica sáčka. Vňate majú svoje kúzlo a kapustovité chvália súčasní imunológovia do neba (kaleráb, kel, kapusta: ale s mierou s nimi, radšej menej a častejšie, trebárs dva krát do týždňa - zaťažujú štítnu žľazu). Ďalší zasa prisahajú na trávu z jačmeňa a pšenice. Tak si môžeme vybrať, alebo to striedať. Pre mňa sú objavom karfiolové listy. Nielen, že sú skvelé do smoothies, ale nakrájané ako hociktorá zelenina, napr. do polievky, alebo na dusenie. Nechápem, ako som toľko dobrého materiálu mohla vyhadzovať. Rovnako sa dajú použiť aj kalerábové listy. Reďkovkové sa zasa výborne pomixujú, akurát sa rýchlo kazia, takže ich po kúpení spotrebujte do 2 dní. Mrkvové vydržia v chladničke dlho, ale horšie sa mixujú a ich chuť je dosť korenistá. V zime si môžeme pomôcť sušeným zeleným jačmeňom a vňaťami, ktoré si vypýtame od predavačov, alebo vyberieme "zo smetiaka" v supermarkete. Budú si myslieť, že to máte pre škrečka, a budú vľúdni. Môžete pestovať aj doma v okne, alebo na balkóne. Bylinky zbierajme na čistom mieste, ďalej od cesty a radšej nie v mestskom parku. Prechádzka v čistej prírode dodá záporné ióny, ktoré regenerujú telo viac ako čokoľvek iné. Neodporúčam najsmiešnejší postup, čo niektorí robia: uprostred leta, keď je zeleň všade navôkol, kúpiť v obchode baby špenát zo španielskej skleníkovej farmy. 

Platí pravidlo, že

  • v prírode zbierame iba rastliny, u ktorých sme si istí, že sú jedlé. Stojí za to naučiť sa ich zopár, je to veľmi zdravý zdroj zelených listov.
  • na jedno smoothie použijeme radšej len jeden druh zeleného. Sú tak lepšie stráviteľné.
  • nedávame si dlhšie ako 3 dni ten istý druh zeleného, striedame ich.
2. OVOCIE Samozrejme, radšej lokálne. V lete "čo záhrada dala", alebo trhovisko. V zime vylovíme, čo sme si uložili do mrazničky, alebo použijeme jablká, hrušky. Podľa toho, ako máte nastavené chute, budete si možno chcieť pridať citrón, alebo naopak kúsok banána či hrušky (ale tým zvýšite obsah sacharidov). Chuťovo veľmi dobre pôsokbí ananás. Čo sa týka mrazenia, najlepšie sa mi osvedčilo ovocie predtým pomixovať, aby nezaberalo priestor. Potom v mraziacich sáčkoch naležato tak, aby vznikla tenká vrstva a dala sa lámať. Môžete pridať aj ovocné "bomby", napr. Acai, Rakytník, kustovnicu, aróniu, golden berries. Sú dostať vo forme štiav, mrazené alebo sušené (tie by bolo fajn večer namočiť). Úplne naj naj by asi bolo mať zamrazené lesné maliny a čučoriedky normálne z nášho lesa. Nie sú horšie ako tá exotika. 

3. VODA Ak chcete, môže byť odstáta, prevarená, Pí, pramenitá ... čomu veríte. Niekto pridáva vždy ľad, aby sa zmes pri mixovaní chladila. Ak mixujete do minúty, netreba. Chladenie zabezpečíte aj, ak dáte mrazené ovocie. 

4. PRÍDAVKY Úplne skvelý je kúsok zázvoru.

Má mnohostranné liečivé účinky. Povedzme 1-2 cm kúsok hrúbky palca na jeden mixér. Môžeme si tiež večer namočiť 1 čl Chia semienok a 1 PL ľanových semienok

  • napr. zlatý ľan). Sú veľmi liečivé a najlepšie slúžia čerstvo rozdrvené, čo za nás spraví mixér. Fajnšmekri môžu pridávať ďalšie liečivé veci, ako napr. šťavu z Aloe alebo pár kvapiek GSE (Grep Seeds Extract, u nás sa predáva čosi podobné pod názvom Greposept). Aj dve kvapky pomarančového éterického oleja sú fajn. Samozrejme môžete pridať zelený čaj, napr. pol lyžičky čajového prášku Macha. Noni sa mi neosvedčilo, je to s ním hnusné. Ale chute máme rôzne. Poznám dámu, ktorá si do smoothies mixuje rutu. Platí ako obvykle, že menej je viac - do jedného smoothie neskúšajme nastrkať všetko, aby sa v tom náš metabolizmus vyznal.
  • Najnovšie som sa dočítala, že veľmi prospešné je, keď do svojho smoothie pridáte denne lyžicu-dve ľanového oleja. Nie je ho tam cítiť. (ľanový olej sa skladuje v chladničke).
  • POZOR! Ak pridáte citrusové esenciálne oleje (použite oleje vysokej kvality, napr. DoTera, majú skvelé liečivé účinky, napr. citrón - čistenie, pomaranč - trávenie, grep - chudnutie), skladujte smoothie v sklenenej nádobe. Citrusy rozkladajú plasty.
5. MIXÉR Nekupujte si teleshopingovú vec, čo "dokáže ešte viac". Sú dobré len na podrvenie mäkkého ovocia. Ak nemáte mixér určený na smoothie s výkonom 35000 otáčok (ktorý rozdrví aj surové vňate a byliny), najjednoduchšie je použiť normálny domáci mixér a výsledok precediť. Zlepšovák: zožeňte si drevený nástroj na pasírovanie a plastové sítko - čo najväčšie. Rýchlosť pri použití týchto dvoch vecí sa nedá porovnať s ničím. Tú drevenú vec som nenašla na nete, ale kúpite ju na remeselných trhoch tam, kde majú pekné varešky. Vyzerá to ako hríbik na štopkanie, len to má zárezy ako rovnobežky na zemeguli. Niektoré zelené listy sa pomixujú dohladka rýchlo (reďkovková vňať, špenát, portulák), iné, drevitejšie, naopak idú horšie (napr. žihľava, mrkvová vňať). Tuhý zvyšok môžete vyhodiť, alebo dať kompostovať, alebo ešte zaliať vodou a po hodine-dvoch precediť a tiež vypiť. Ak hodláte mixovať denne, oplatí sa vám možno kúpiť čosi "značkové" s dlhou zárukou, ako napr. Vitamix, alebo BlendTec. Stoja +- 700 €. Na trhu sú však aj prístroje s týmto výkonom za 180 - 300 €, s kratšou zárukou a nie BPA-free nádobou. Pomixuje aj drevité vňate, len po minúte mixovania zastavte, pridajte ľad a mixujte ešte minútu - bez chladenia by ste to uvarili.
Ozajstný mixér na zelené smoothie má 35 000 - 38 000 otáčok za minútu. Je už dostať aj "noname" výrobky okolo 200 €, napr. Garden, alebo značkové, za cca 700€ s dlhou zárukou a BPA-free nádobou, dobrý je napr. Vitamix. 

Ak chcete, môžete si dať pozor na farebné kombinácie. Biele ovocie vytvorí peknú zelenú. Červené bobuľové ovocie a zelená vňať vytvoria nevábnu hnedú. Je to zdravé a chutné, len začiatočníka to môže odradiť.  


OVERENÉ KOMBINÁCIE
  • Kel, banán
  • Reďkovková vňať, jablko, citrón, zázvor
  • Na zimu a skorú jar: Baby listový čerstvý špenát, ananás 
  • Ak chcete nalákať začiatočníka, použite sladké ovocie (hruška, banán) a chuťovo neutrálne zelené (portulák, reďkovková vňať). Aj farba bude pekná Bude unesený. 
  • Najlepší z domácich surovín: čerstvý listový špenát, jablko

Viac informácií nájdete v knihe Boutenko: Zelená pre život, v ďalších knihách, vo Fb skupine Raw CZ a SK a kadekde na internete.