Šunka v aspiku

Retro klasika

Recept na túto klasiku mám od tety Magdy a prvý raz som ju robila v roku 1988 na moje zásnuby s prvým manželom Mirkom. Bol zimný večer, vyložila som na balkón krabičky s prvou vrstvou, petržlenovou vňaťou zaliatou v aspiku. Kým som sa na ňu prišla pozrieť, vyzobali ju holuby! Mohla som začať pekne od začiatku. Ale bola som rada, že aj nebeskému vtáctvu to chutilo. 

Odvtedy som ich robila na slávnostné príležitosti dosť často, ale ostatných mnoho rokov sa mi vytratili z pozornosti. Až teraz, keď som uvažovala, čím poteším žienky na stretnutí našej doTERRA skupinky, ktorá sa mala zísť na nádhernej chalupe u Zuzku Lukačovičovej, mi vyvstali pred očami.

Šunka v aspiku nám u Zuzky chutila, ako aj všetko ostatné, čo sa ocitlo na stole, no najmä tí, čo sa zišli okolo stola. Tu je recept. Nie je to bárs zdravé, ale občas, najmä ak sa podáva s dobrými želaniami, hádam môže byť.  

Potrebujeme

  • Petržlenovú vňať
  • 250 g parížskeho majonézového šalátu
  • 16 - 18 plátkov šunky (najlepšia je taká obdĺžniková)
  • 5 vajíčok
  • 1 l vody
  • 3 balenia želatínových plátkov Dr Oetker (mohli by byť aj iné, ale u nás len tieto majú)
  • vegeta
  • ocot
  • Prípadne cibuľa, bobkový list, nové korenie celé, čierne korenie celé, cukor
  • Hodia sa aj šalátové listy, alebo bazalkové či iná zeleň
  • Podlhovastá forma, napr. na srnčí chrbát, 2 ks. Ak je vaša forma silikónová, niečím si ju podložte, aby bola pevná. 

Postup

Urobte si miesto v chladničke. Ak budete svoje dielo vykladať na balkón, pekne ho prikryte.

Vo vode uvaríme cibuľu, koreniny a vegetu (ak sa nám nechce, aspoň zalejeme vegetu horúcou vodou). Upravíme octom, cukrom tak, aby to chutilo niekde medzi silnou polievkou a uhorkovým nálevom. 

Litrom tejto horúcej tekutiny zalejeme TRI balenia želatínových plátkov. Nevaríme, len občas pomiešame, až sa rozpustia. Píšu, že 1 balenie je na pol litra, ale nedajte sa dobehnúť.

Medzi tým si uvaríme vajíčka natvrdo. 

Formu vystelieme mikroténovým sáčkom, nalejeme 1/2 cm želatínovej tekutiny, nasypeme tam petržlenovú vňať a odložíme do chladu. Vňať ale pekne rozložíme, lebo po vyklopení ona bude vrchol parády. 

Teraz je čas očistiť vajíčka a strunkovým krájačom z nich spraviť plátky. Tie plátky, ktoré obsahujú len bielko, rovno zjeme. Skontrolujeme vňať v aspiku a keď stuhla, nakladieme tesne vedľa seba plátky vajíčok, zalejeme druhou vrstvou aspiku a zasa dáme do chladu.

Na šunkový plátok dáme za lyžicu majonézového šalátu a zrolujeme. To bude naša tretia vrstva, každý plátok ide na koliesko vajíčka. Napokon to všetko až po vrch roliek zalejeme zvyšným aspikom. Necháme stuhnúť, najlepšie do druhého dňa.

Keď príde ten správny čas servírovať náš výrobok, vezmeme podlhovastú tácku, vystelieme ju šalátovými listami a priklopíme na formu s aspikom. Otočíme hore dnom, dvihneme formu a opatrne odstránime mikrotén. A je to!

Toto predjedlo, či malé pohostenie, má krásne farby. Možno ešte okolo aspiku, na zelenom šaláte, by sa niečo červené, napríklad paprika, alebo malé paradajky, pekne vynímalo. Podávame s kvalitným chlebom, na tom si dajme záležať.

PS: Dolu prikladám receptík na famózne šalviové čipsy.  

Dobrú chuť!

Šalviové čipsy

Povyberaj pekné veľké šalviové lístky. Na panvici rozohrej dobrý olivový olej. Každý lístok hoď naplocho na panvicu a pár sekúnd opekaj. Ešte horúce osoľ a rýchlo vyber. Podávaj ako ozdobu na jedle, napr. na špagetách, alebo len tak, v miske na mlsanie. 

Tip: olej, ktorý ti zostane, môžeš použiť na opečenie chleba, je to veľmi chutné.