Makové mlieko

Sem vložte podnadpis

Výhodou celého tohto procesu je, že je približný a dá sa robiť popri iných prácach v kuchyni. 

Potrebujeme

1 dl celého maku

1 l vody

Plátenko/gázu a sítko

Mak cez noc namočíme do vody. Ráno krátko povaríme, necháme trochu vychladnúť, zmixujeme, precedíme cez plátenko a je to. 

Ak ste šetrní, môžete precedenú masu znova preliať prevarenou vodou, trochu pomixovať a znova precediť - zasa bude biela. 

Plátenko

je plienka, utierka, alebo iný kus bavlnenej látky, napr. zo starého vankúša. Ak ste ju predtým vyprali v aviváži, treba ju vypláchať. Jednoduchším riešením je široká gáza, dostať ju za babku v lekárni aj na e-shope pod názvom gáza v rolke hydrofilná, dobre je dať si ju do sítka na cestoviny, dupľom, a po použití môžeme vyhodiť.

Trvanlivosť

Toto mlieko vám v chladničke vydrží 2-3 dni. Sterilizované niekoľko týždňov. 

Keď som v obchode uvidela krabicové makové mlieko, skúsila som to moje sterilizovať a je to super! Odvtedy časť hotového mlieka nechám na okamžité použitie, ostatné nalejem do malých zaváracích pohárikov (od jogurtu), vložím do hrnca s vodou a krátko sterilizujem. Pre istotu skladujem v chladničke, ale vydrží tam dlho. 

Pozn.: môžeme urobiť aj raw verziu, potom vynecháme varenie a po dostatočnom namočení rovno mixujeme. Toto mliečko však vydrží len krátko, počítajme, že jeden deň. 

Tuhá časť po precedení

Je stále vzácna. Môžeme za lyžicu-dve pridať do večernej ovsenej kaše (pekne ukľudňuje), len bude taká sivá, nevadí.    

Tiež robievam zdravý mls, makové guličky, bohaté na vápnik. Robím to od oka a k tej makovej mase pridávam, čo akurát mám: trochu kokosového tuku, mleté/sekané orechy alebo mandle a sušené ovocie (hrozienka, kustovnica, brusnice, alebo nadrobená ďatlová pasta), prípadne kokos mletý. Fajnšmekri môžu aj ľanové semienko, pol lyžičky baobabu, či dokonca trochu rumu. Pekne vyhnetiem, spravím guličky, obalím v mletých orechoch alebo kokose. Skladujem v chladničke. 

Použitie makového mlieka

Všade tam, kde je v recepte kravské mlieko, ale treba experimentovať, kde sa vám bude hodiť, predsa len má svoju vlastnú chuť. Dávame ho bežne do ovsenej kaše i do kávy. Robili sme z neho aj puding, ale pridala som trochu masla kvôli chuti. 

Vynikajúco sa chuťovo kombinuje s esenciálnymi olejmi, napr. cinnamon, alebo cassia (používam doTERRA, tie sú kvalitné a jedlé, len treba dať veľmi málo - radšej len do oleja ponoriť špáradlo a potom do mlieka). 

Kvalita maku

Snažte sa získať mak ručne čistený, pretože stroje podrvia časť zrniečok a tie časom oxidujú a horknú.

Skladovanie maku

Kvalitný, ručne čistený mak vydrží dlho. Mala som ho v mrazničke, v chladničke a aj v špajzi a tuším je to jedno. V špajzi som ho mala v konopnom vrecku, lebo to odpudzuje mole a naozaj sa doňho nepustili. Možno aj to bolo dobre, že sa trochu vetral.