Esenciálne oleje v kuchyni

Oleje, ktoré sa dajú vnútorne používať, lebo sú to bylinky a korenia:

Tymián, Oregano, Bazalka, Koriander, Čierne korenie, fenikel, kardamom, škorica, cassia, klinček, levanduľa, bergamot, kôpor, zázvor, pomaranč, citrón, mandarínka, grapefruit, limeta, lemongrass, mäta pieporná (peppermint), mäta kučeravá (spearmint), rozmarín. 

Nie vždy je sezóna pre danú bylinu či ovocie, aby sme ju mohli mať čerstvú. No esenciálne oleje sú veľmi silné, treba šetriť.

Ak ich zohrejeme nad 42 stupňov celzia, strácajú terapeutickú hodnotu. 

  • 1 kvapka esenciálneho oleja nahradí 1 ČL citrusovej kôry, kôra z celého citróna = 3 až 10 kvapiek esenciálneho oleja.
  • 1 kvapka mäty: 1 ČL sušenej, alebo 1 PL čerstvej.
  • 1 kv Cinnamon nahradí 1-2 PL škorice. 1 kv Cassia nahradí 1-2 ČL škorice.
  • Bylinné: špáradlová metóda. Bazalka, tymián, oregano: 1 kvapka by bola veľmi veľa. Prenesieme len toľko, čo sa vojde na hrot špáradla.
  • Kvetové: tiež radšej špáradlovou technikou.
  • Sušené semená (kardamom): 1 kv je ako 1 ČL bylinky, takže zasa radšej špáradlom.

Smoothie na bleskovú energiu podľa Kristínky

  • 1 banán
  • 3 veľké jahody alebo iné bobule (maliny, čučoriedky)
  • Arašidové maslo
  • Džús (pomarančový, grepový)
  • Citrusový esenciálny olej (citrón, limetka, grep, wild orange)

Ázijská zálievka na šalát podľa Romana

Na plátky mrkva, jemne povarená brokolica, šalát, nakladaná kukurica, paradajky, iná obľúbená zelenina.

  • Sojová omáčka (ľahká, svetlá), pol hrnčeka
  • Voda, pol hrnčeka
  • Cukor hnedý
  • Zázvor, Cilantro, Limeta, Lemongrass. Pozor, neprehnať množstvá, menej je viac - špáradlo to istí (limeta sa môže kvapkať). 

Rybacia pomazánka podľa Katky

Rybacia konzerva (tuniak, sardinky), maslo, sekaná cibuľka, (možno aj horčica?), JEDNA kvapka citrónového EO.

Stredomorský základ podľa Milky

Veľa sekanej cibule, lečo (papriky a paradajky), hrsť petržlenovej vňate, hrsť kôpru, hrsť inej bylinky na dotvorenie chuti. Po podusení je to základ na čokoľvek, napr. na baklažán, mäso. Špáradlom pridať bazalkový EO, alebo rozmarínový EO, tymiánový EO. 

Pred-pripravené oleje podľa Janky

2 dl kvalitný olej, do neho éterický olej (bazalka, koriander, tymián). 

Keď je jedlo hotové, pridám to do šalátu, alebo cestoviny - pár kvapiek. 

Vianočný punč podľa Lenky

  • Silný čierny čaj
  • Kalíšek rumu
  • Jablková šťava
  • Škorica, klinčeky, kardamom, badián
  • Ak pridávame namiesto korenín EO, počkáme, až to trošku vychladne.
  • Vychutnávame zabalení v deke, s knihou a niekým, koho máme radi.

Piškótový koláč podľa Danky

Cukor, špaldová múka, vajíčka, rozpustené maslo, zmiešať a upiecť. 

Pomelieme kryštálový cukor z kokosových kvetov na prášok, 1 PL v pol deci vody, pridáme 3-4 kv EO  (limetka, citrón, pomaranč, mandarínka). Koláč popicháme špajlou a ešte horúce polejeme šťavou. 

Pripravené podľa webinára Miška Začkovej a jej kolegýň

Recepty z webu doTerra

Dobré rady:

  • Dávkujeme radšej menej, pridať sa dá vždy. Ostré oleje (oregano, rasca, kôpor, kasia, škorica, klinček, tymián) dávkujeme pomocou špáradla - jedna kvapka by bola pre celú závodnú jedáleň.
  • Používame radšej kovy, keramiku a sklo. Plasty by sa mohli rozložiť, resp. narušiť, najmä ak by sme ich použili na skladovanie.
  • Esenciálne oleje môžeme pred-riediť v oleji, soli, cukre, jogurte. 
  • Skladovaním olej v jedle zosilnieva, takže napr. ak chceme servírovať cestovinový šalát až zajtra, pridajme esenciálny olej až pred servírovaním.
  • Pečením a varením sa esenciálny olej stráca, tak ho musíme pridať viac, alebo ešte lepšie až ku koncu tepelnej úpravy či po nej.
  • Marinády, nápoje, salsy, dresingy, zálievky, krémy, polevy, smoothies a iné za studena pripravované potraviny sú pre esenciálne oleje ako stvorené. 

Levanduľové čokoládové kolieska hotové za 5 minút

Suroviny

  • Tabuľka čokolády
  • Vanilková esencia - prírodná
  • 1 kvapka levanduľovej esencie
  • papier na pečenie
  • na ozdobu: sekané oriešky, kvietky levandule, sekané opražené pistácie, sušené jedlé lupienky ruží, maličké kúsky sekaného sušeného ovocia a podobne, podľa fantázie.

Vezmite zabalenú tabuľku horkej, alebo mliečnej čokolády, podľa chuti, chyťte ju za kratší okraj a pár krát udrite o dosku kuchynskej linky. Čokoláda sa krásne sama naláme na malé kúsky. 

Čokoládu vložte do misky a tú do hrnca s horúcou vodou, na miernom plameni pomaly rozpustite. Môžete čokoládu rozpustiť aj v mikrovlnke - každých 30 sekúnd pomiešajte.

Keď je čokoláda rozpustená, pridajte vanilku a levanduľu a pomiešajte.

Na plech položte papier na pečenie. Lyžicou naň urobte kôpky, dostatočne ďaleko od seba. Klepnite plechom o kuchynskú dosku, aby sa čokoláda roztiekla. Ozdobte podľa nálady kvetmi, ovocím, orechami. Vyložte na chladný balkón, alebo do chladničky. 

TIP: môžete skúsiť aj iné esenciálne oleje, ktoré obľubujete. Sklamaní nebudete z pomaranča, mäty, škorice (tej dajte len štvrť kvapky, pomocou špáradla).

Špenátovo-hruškové smoothie alebo

Hrsť špenátu (alebo kelu)

Hrsť sekanej hrušky (alebo banánu).

Grécky jogurt (alebo mandľové mlieko)

Med (alebo ani nie)

Proteínový prášok (napr. konopný), alebo aj nie

Vanilkový extrakt

1 kvapka zázvorového esenciálneho oleja

Pomixujeme, podávame. Zaujímavá je aj verzia, keď je hruška/banán z mrazničky. 

Citrónovo - rozmarínový hummus

  • Veľká šálka vareného cíceru (kúpime plechovku, alebo doma uvaríme tak, že večer namočíme, ráno vymeníme vodu a nesolené uvaríme). Polovicu vody z varenia/plechovky použijeme na mixovanie.
  • 2 strúčiky cesnaku, ošúpané
  • 2 polievkové lyžice Tahini (sezamová pasta)
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 2 kvapky citrónového esenciálneho oleja doTerra
  • 1 kvapka rozmarínového esenciálneho oleja doTerra
  • 1 čajová lyžička morkej alebo himalájskej soli
  • prípadne, podľa chuti, olivový olej

Vymixuj dohladka.

Odlož na 30 minút do chladničky.

Servírujeme s paradajkami, plátkami uhorky, prípadne tyčinkami z mrkvy alebo zeleru, poliate olivovým olejom, ozdobené petržlenom alebo bazalkou ... podľa chuti. S chlebom, alebo pita chlebom, knackebrotom alebo krekrami.  

Preložené z (a viac informácií a receptov v angličtine nájdete na): https://www.doterra.com/US/en/class-kit-cooking-with-essential-oils

Esenciálne oleje pre zdravý

Nervový systém        Dýchací systém              Metabolizmus

Gastro-intestinálny trakt